Wykonanie
Leczo z cukinią i kiełbasą to sycące i rozpowszechnione ragoût warzywne. W tym przepisie zamiast
smalcu użyłem
masła, przez co nasz obiad z cukinią będzie jeszcze bardziej wyborny.Podstawą każdego leczo są
papryka i pomidory, nadające mu charakterystyczny smak. Zazwyczaj poleca się stosowanie
papryk w różnych kolorach: czerwonym, żółtym i zielonym. W tym przepisie ograniczymy się do stosowania najłatwiej dostępnej
papryki czerwonej oraz koncentratu pomidorowego, przez co leczo z cukinią i kiełbasą będzie proste do przyrządzenia.

ok. 450 g
papryki (4 większe sztuki),2 x 190 g koncentratu pomidorowego (2 słoiczki),ok. 1 kg cukinii (jedna duża),300 — 400 g
cebuli,ok. 0 , 5 kg Kiełbasy Podwawelskiej lub podobnej (więcej w tekście),50 g
masła ekstra,ok. 300 ml
wody (może być szklanka).
Przyprawy do leczo4 ząbki
czosnku,2–3 czubate łyżeczki warzywka,2 płaskie łyżeczki oregano,2 płaskie łyżeczki mielonej
papryki słodkiej,1/2 łyżeczki mielonej
papryki ostrej,
sól morska,
cukier trzcinowy,świeżo mielony czarny pieprz.Jaka
kiełbasa do leczo?Jeśli zastanawiamy się jaka kiełbasa do leczo będzie najlepsza, już spieszę z odpowiedzią. Kiełbasa do leczo powinna być dość mięsna, gdyż to dzięki niej leczo stanie się samodzielną potrawą. Bez
wędliny leczo to głównie węglowodany i tłuszcze, zaś dodatek kiełbasy sprawi, że potrawa dostarczy również
białka. Jednocześnie kiełbasa do leczo nie powinna być zbyt
droga, ponieważ jest składnikiem, który poddamy obróbce termicznej i późniejszemu duszeniu, więc jej smak i konsystencja znacząco się zmienią.Polecam lepsze wersje kiełbas, które nadają się do smażenia i pieczenia: podwawelską, śląską i tym podobne. Mam nadzieję, że taka odpowiedź na pytanie jaka kiełbasa do leczo, jest wyczerpująca.Przepis na obiad z
cukinią — gotujemy leczo
Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym na patelni
maśle, doprawiając
solą i
cukrem, a gdy już
cebula się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę.Gdy kiełbasa lekko się przyrumieni, dodajemy umyte, pozbawione gniazd nasiennych i szypuł oraz pokrojone w kostkę
papryki. W tym momencie może być problematycznie, jeśli nie dysponujemy dość głęboką patelnią, ponieważ wymieszanie składników bez rozsypywania może graniczyć z cudem. Po kilku minutach smażenia objętość składników się zmniejszy i będzie łatwiej mieszać. Będzie to też oznaczać, że
pora na kolejny etap przygotowywania leczo z cukinią i kiełbasą.Zawartość patelni przesypujemy do sporego garnka, podlewamy
wodą i dusimy na niewielkim ogniu. W międzyczasie umytą cukinię kroimy w kostkę. Jeśli skórkę cukinii da się bez problemu pogryźć na surowo, darujmy sobie obieranie — podczas duszenia zmięknie jeszcze bardziej. Zawartość garnka doprawiamy warzywkiem, pieprzem,
papryką słodką i ostrą oraz wciskamy ząbki
czosnku. Leczo dusimy przez ok. 20 min, mieszając od czasu do czasu.Do lecso dodajemy koncentrat pomidorowy, oregano i dusimy jeszcze 5 — 10 min.

Gotowe leczo z cukinią i kiełbasą podajemy gorące. Wyśmienicie smakuje ze świeżym chlebem, choć nie jest on konieczny, żeby się najeść. Leczo jest najlepsze następnego dnia… o ile jeszcze coś zostanie 😉 Smacznego!